Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την "Aναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών διοίκησης της εκπαίδευσης" - Τα νέα καθήκοντα Διευθυντών, Υποδιευθυντών και Συλλόγου Διδασκόντων

     Στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση το Υπουργείο στοχεύει στην αποκέντρωση, την ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, τον περιορισμό των επιπέδων διοίκησης και της πληθώρας Στελεχών και Υπευθύνων,καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

     Πρακτικά, σε επίπεδο διοίκησης, αυτο σημαίνει, την κατάργηση των γραφείων εκπαίδευσης και την καθιέρωση των υπηρεσιών σε τρία επίπεδα, τις περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσεις, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (σε επίπεδο νομού) και τη σχολική μονάδα.
    Στο επίπεδο της σχολικής μονάδας, ο ρόλος του διευθυντή θα είναι αυξημένος, με νέες διοικητικές αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες ασκούνταν έως σήμερα από τα γραφεία εκπαίδευσης. Μία από τις νέες αρμοδιότητες του διευθυντή θα είναι και η ενημέρωση των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών.
     Αναφορά γίνεται και στο ρόλο του συλλόγου διδασκόντων του κάθε σχολείου και τις αρμοδιότητές του.
      Το συμβούλιο της σχολικής κοινότητας θα αποτελείται από το διευθυντή, ένα μέλος του συλλόγου διδασκόντων, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, και, έναν εκπρόσωπο των μαθητικών κοινοτήτων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
       Ο θεσμός της "Ενότητας σχολικών μονάδων" είναι ένα καινούργιο στοιχείο, με τις σχολικές μονάδες του ίδιου δήμου να συνεργάζονται  σε διοικητικά και εκπαιδευτικά θέματα.
      Τέλος αναφορά γίνεται και στην αναδιάρθρωση της δομής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας.


Για να δείτε το πλήρες κείμενο-Σχέδιο Νόμου του υπουργείου πατήστε εδώ:http://www.alfavita.gr/artro.php?id=27941


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου